Mitä lapsen tulisi harrastaa

Minkä ikäisenä olette laittanut lapset harrastamaan jotain? Kuka perheessä päättää mitä lajia lapsi aloitta harrastamaan? Jos lapsi ei viihdykkään treeneissä, kokee vaikka pettymyksiä ja haluaa vaihtaa useasti lajia, kuinka helpolla vaihdetaan ja kuinka kauan etsitään, että mieleinen laji löytyy? Vaikuttaako kaverit lajivalintaan, vai kokeillaanko ekana mahdollisesti perheessä kulkevaa harrastusta? Mistä tietää että juuri tämä on hyvä harrastus meidän lapselle?

Entä mitä tehdä, jos lapsi haluaa ehdottomasti aloittaa lajin, jonka harrastaminen on kallista. Kuinka kertoa lapselle että vaihtoehtoja on muitakin, koska perheellä ei ole varaa panostaa näin kalliiseen harrastukseen.

Nona 12v on harrastanut ikäisekseen paljon. Jokaista lajia on kuitenkin harrastettu ja kokeiltu aina vähintään kokonainen kausi, eikä jätetty kesken tosta noin vaan. Välillä sattui olemaan parikin harrastusta samaan aikaan. Mielestäni se on hyvä, että on mieleistä tekemistä, kunhan koulunkäynti ei kärsi. Nuorempi sisar Lily aloitti naperovoimistelun 3 vuotiaana. Nyt 3 vuotta myöhemmin Lily kulkee isosiskon jalanjäljissä ja pääsi omasta toiveesta vähän painimaan, kun alettiin käymään judossa. Lily odottaa joka kerta innolla treenejä ja on halukas oppimaan kokoajan uutta. Eikä haittaa pätkääkään treenata poikien kanssa :)

Onko lapsen harrastuksen valinta kuitenkin loppupeleissä vanhempien päätettävissä, vaikka se on lapsi, joka harrastaa, eikä vanhemmat. Lapset voivat kertoa mielipiteen ja toiveet, mutta me vanhemmat kuitenkin tunnemme lapsemme ja tiedämme mikä laji olisi järkevä aloittaa ja mikä saattaisi sopia ja kehittää lasta parhaiten. Eikö?

Terveisiä judotatamilta ja mukavaa sunnuntain jatkoa :)

sara

Yksi vastaus artikkeliin “Mitä lapsen tulisi harrastaa”

  1. Mun mielestä lapsen mielipiteelle kannattaa antaa paljon painoarvoa. Mielekäs harrastus voi olla lapselle koulun ja kavereiden ohella yksi keskeisimpiä sisältöjä elämässä. Lapsikin oppii parhaiten, kun motivaatio on kohdillaan ja hän saa tehdä sitä mistä tykkää.

    Olen edelleen todella kiitollinen vahnemmilleni siitä, että minä ja veljeni saimme aloittaa toivomamme (melko kalliit) harrastukset, vaikka harrastusten hinta näkyi varmasti pienituloisen perheemme rahankäytössä. Molemmat harrastettiin ihan uskomattoman motivoituneina, ja opittiin sellaisia taitoja ja saatiin elämyksiä, jotka olisi varmasti jääneet tietyllä tapaa vähäisemmiksi tai kokonaan saavuttamatta jonkun omasta mielestä ei-niin-kivan harrastuksen parissa :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 6
Tykkää jutusta