Epätietoisuus lapsen terveydentilasta raastaa

Päivät vierii ja viikot kuluu. Arki on suht tavallista ja samanlaista kokoajan, paitsi toki nyt joulun alla tuntuu että on vieläkin enemmän kiirettä kuin tavallisesti. Siihen kun lisätään vielä sairastava lapsi, niin voin sanoa että hommat ei lopu kesken.

Me ollaan päästy nyt viime kuukausina tarkkailemaan meidän koko perheen syömisiä vähän tavallista tarkemmin, etenkin lasten. Tämä johtuu siitä, että karhuemo aavistaa jonkin olevan pielessä, kun nuorin pentueesta on jatkuvasti sairas ja pahoinvoiva.

Lily on perheemme 5 vuotias reipas tyttö ja tulimme hetki sitten taas lääkäristä. Tänään otettiin monta putkea verta ja koko verikokeen ottoajan tyttö jutteli reippaana omalle pupu pehmolelulle ja selvisi hienosti. Verikokeista katsotaan keliakia vasta-aineet.

20151213_123816

Oksenteleva, vatsaa valittava, ihottumasta- ja hengenahdistuksesta kärsivä tarhaikäinen on raastavaa katsottavaa. Aluksi epäilimme tietenkin oksennustautia. Sitten ihan perus vatsaflunssaa, ripulia, ruokamyrkytystä jne. Sitten mietin että voisiko ihottumalla ja pahoinvoinnilla olla jokin yhteys. Aloin pitämään päiväkirjaa ruokailuista niin kotona kuin päiväkodissa. Lilyllä on pienestä asti tullut pahoinvointia kananmunasta. Ei olla käyty asian tiimoilta allergiatesteissä, koska asia oli niin ilmiselvää ja lääkärikin sanoi, että noin pienellä tulokset saattavat sanoa toista, vaikka asia olisi päivänselvää. Nyt kuitenkin kun olemme jättäneet Lilyn ruokavaliosta kananmunan kokonaan pois ja pahoinvointi vaan paheni ja oireet lisääntyi, niin päätin että nyt on ehdottomasti otettava selvää, mikä sen aiheuttaa.

Karhuemon vaistot sanoo, että tytöllä on joko keliakiaa tai pahemmassa tapauksessa vehnäallergia. Tai mahdollisesti jotakin muuta… mutta aika varmasti liittyy jotenkin allergiaan ja etenkin ruoka-aine allergiaan. Odottelemme tuloksia kokeista ja seuraavaa lääkärikäyntiä. Koitetaan soveltaa ja totutella syömään ruokai joissa ei ole vehnää, joka tuntuu välillä tosi haastavalta, enkä aina edes muista kokoasiaa, ennenkun tyttö itse kysyy että ”onko tässä äiti vehnää”. Onneksi Lilyllä on äitiä parempi muisti ja tyttö on muutenkin reipas ja rohkea.

Onko muilla kokemusta lapsen keliakiasta tai vehnäallergiasta, tai mahdollisesti jostakin muusta vastaavasta? Minkä ikäisenä lapsi/lapset on sairastunut ja miten olette selviytynyt muutoksesta?

sara

25 vastausta artikkeliin “Epätietoisuus lapsen terveydentilasta raastaa”

 1. Omilla lapsilla ei keliakiaa ole, mutta veljellä ja serkulla x2 kyllä.
  Tuttu asia siis. Veljellä oireet olívat noin 2-vuotiaana alkanut vatsan kipuilu, paino ei noussut ja hän oli pahoinvoiva. Toki oireet voivat olla hyvin monenlaisia, toiset todella vähäoireisia.
  Serkulla taas asia selvisi muuta kautta anemian selvittelyiden yhteydessä.
  Hyvä, että asiaa tutkitaan.
  Tsemppiä!

  • Moi ja kiitos tsempistä :) Meidän harmiksi Lilyllä on tosi voimakkaat oireet, mistä ne sitten tulevatkin. Tosi kurja nähdä noin pieni vaikkakin rohkea tyttö niin huonovointisena :/ huoh.. kyl tää tästä

 2. Mun serkulla oli lapsena vehnäallergiaa. En tiedä, millaisia hänellä oli oireet, mutta söi gluteenitonta ruokaa muutaman vuoden ajan. Allergia poistui parin vuoden sairastamisen jälkeen, eikä hänellä tietääkseni ole ollut sen jälkeen mitään ongelmia viljojen kanssa. Toivottavasti vaivan syy selviää pian!

  • Heippa. Juu mäkin olen kuullut että allergia saattaa lähteä vanhemmiten pois. Se oiskin hyvä. Kyllä tää tästä mä uskon ;)

 3. Moi! Mun kohta 3-vuotiaalla pojalla on sekä keliakia että maitoallergia. Juurikin suolisto reagoi molempiin, oksentelua ja ripulointia oli oireina. Kaikki kuitenkin helpottui diagnoosien selviämisen jälkeen. Gluteenittomia tuotteita löytyy ja meillä koko perhe syö samalla tavalla. Vaatii totuttelua, mutta kyllä se siitä. Ihan vinkkinä voin sanoa, että jos teillä keliakia-vasta-aineet näyttää negatiivista, pyydä tarkempaa seulaa, jossa määritellään erikseen viljoja ja geneettistä alttiutta. Voimia!

  • Moi. Miten teillä todettiin tuo keliakia? Ihan perus allergia testeillä vai tähystettiinkö? Kiitos vinkeistä, täytyy pyytää noi että sais tarkan vastauksen :) tsempit sinnekin :)

 4. Hei! Ymmärrän ja tunnen äidin huolen❤️ Meillä usealla lapsella on kanamuna ja maitoallergia. Kahdella lapsista todettiin myös astma, mutta maidottomalla ruokavaliolla pärjää hyvin ilman lääkitystä ja muutkin infektiot ovat jääneet pois. mm. Korvakierre. Meillä lasten maitoallergia ei näkynyt verikokeessa, vain kokeilemalla selvisi. Vanhemmat lapsista jo sietää pieniä määriä, joskin silloin iho oireilee enemmän ja varsanpurujakin ilmaantuu. Lasten isällä on keliakia joten sekään ei ole mahdoton meillä.
  Voimia äidille ja reippaalle tytölle! Uudesta asiasta saa yhteisen kivan oppimalla ja kokeilemalla❤️ Ja taskuun omaa evästä mukaan😉

  • Heippa. Joo on tää aika kurjaa :( Toivotaan että asialle saisi selvyysen pian. Mullahan on allergioita ja astma, joten Lilyllä voi hyvin olla vaikka mitä. Kiitos, kyllä me selvitään mistä tahansa ;)

 5. Hei.
  Minulla ei ole kokemusta lasten keliakiasta, mutta itselläni se on. Oletteko saaneet lääkäriltä ohjeen alkaa noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota? Itselleni silloin sanottiin, että ennen tähystystä, millä keliakia varmasti todetaan, ei saa rajoittaa ruokavaliota. Kela vaati toteamiseen tuon tähystyksen ainakin aikuisilla.

  • Lilyn tilanne on niin paha, että olen jättänyt nyt vehnän kokonaan pois, koska se pahoinvointi ja oksentanut alkoi olemaan päivittäistä. Kurjaa kun noin pieni lapsi voi pahoin. Noin nuorta ei ilmeisesti tähystetä, vaan allergia todetaan perus allergiatesteillä. Tai näin kuulin.. :)

  • Kyllä lapsiltakin vaaditaan tähystys keliakia diagnosia varten , pelkät verikokeet eivät riitä 😕joten älä rajoita liikaa ruokavaliota , nukka korjaantuu yllättävän nopeasti. Pojalla todettiin keliakia hänen ollessaan 4.luokalla . Oireina oli kovat vatsakivut, huonovointisuus ja ajoittain ripuli. Tätä ei onneksi jatkunut kovin pitkään ennen diagnoosia sillä aavistelin keliakian mahdollisuutta . Pojalla todettiin alle 2 vuotiaana vilja-allergia joka parani ruokavaliolla ennen kouluun menoa . Lapsilla tähystys tehdään nukutuksessa. Tsemppiä teille !

 6. Heipsan.

  Minun tyttärelläni todettiin yliherkkyys vehnälle 5-vuotiaana. Tällöin hänellä oli jatkuvia vatsakipuja, vatsa sekaisin ja sitten maha turpoili niin, että maha oli välillä ihan valtava. Neiti jopa puhui alushousuistaan luotettavina ja epäluotettavina sen mukaan, mitkä puristivat, kun vatsa turposi. Nyt olemme vähän voineet palauttaa vehnää takaisin hänen ruokavalioonsa. Pääosin teemme kuitenkin vehnätöntä ruokaa, koska oma vatsanikaan ei sitä kestä. Minulla on todettu jo 14 vuotta sitten haavainen paksusuoli, joka aiheuttaa itselleni ongelmia. Itse asiassa suvussani tosi monella on vatsan kanssa ongelmia ja näemmä olen saanut periytettyä sen lapsillenikin. Nuoremmalla lapsistani todettiin kolmevuotiaana maitoallergia. Itse joudun välttelemään noin 20 eri ruoka-ainetta – oireina, joka haavat sisuskaluissa, vatsan/suoliston hyvin kivulias kramppaaminen tai kurkun turpoaminen.

  Eniten nämä ruokavaliohaasteet rajoittavat ulkona syömistä. On paikkoja, joissa ei tiedetä, mitä mausteita heidän sapuskoissaan on… Tai sitten vehnättömänä/maidottomana on tarjolla vain salaatti. Pääosin meillä syödään siis ihan itse tehtyä ruokaa. Kun on jo monta vuotta harjoitellut, niin on oppinut, että lähes kaiken voi tehdä maidottomana ja vehnättömänä maun juurikaan kärsimättää. Tsemppiä sinne lapsoselle! Toivottavasti pian löytyy syy ja helpottaa!

  • Heippa ja kiitos kun joit kokemuksesi. Kuulostaa juuri niin meidän tilanteesta. Lily osaa myös valittaa jos housut puristaa vatsasta. Uskon että on haastavaa opetella uusia ruokia ja varsinkin jos tosi tarkkaan joutuu katsomaan, niin tuo ulkona syöminen on haastavaa. Lily ei ole koskaan ollut kova maidon juoja mutta syödään jugurttia ja jäätelöä, eli voihan olla että kyse on myös maidosta.. kohta se selviää. Siihen asti tarkkaillaan

 7. Ei meillä ole mitään virallista, mutta esikoinen päiväkotipäivän jälkeen lähes poikkeuksetta aina valittaa huonoa oloa. Maidon juomisen lopetti omatoimisesti jo pari vuotta sitten ja nyt pohdin samaa, että onko jotain yliherkkyyttä. Toki se voi olla vaan stressinkin purkautumista (ei ole ennen tätä eskaria koskaan ollut päiväkodissa), mutta pieni äidinvaisto täällä kolkuttelee. Nuorimmainen on taas refluksikko/herkkämasuinen (verikokeista ei löytynyt allergioita) jolle juurikin viljat, munat sun muut vaikuttaa. Imetysdieetillä mentiin ekat 5 kk ja nyt vähän vapaammin onneksi. Neiti kyllä reagoi tosi helposti ja yöt itkeskelee/piereskelee. Taitaa olla aika yleisiä nää vaivat nykyään.

 8. Moi! Kommentti ei nyt liity tähän postaukseen, mutta toivon että vastaisit silti! Minulta jouduttiin poistamaan hammas ja nyt mietin vaihtoehtoja sen korvaamiseksi. Päädyin Googlen kautta blogiisi, koska olet teettänyt kuitusillan. Minulla korvattaisiin juuri sama hammas kuin sinulla ja vakavasti harkitsen kuitusiltaa sillä implantin laitto hieman hirvittää. Oletko ollut tyytyväinen kuitusiltaan? Onko se kestänyt hyvin? Suosittelisitko sen laittoa? Kiitos paljon vastauksista jo etukäteen! :)

  • Moikka! Olen ollut tosi tyytyväinen ja silta sekä hammas on pysynyt hienosti paikallaan ja saman sävyisenä kuin muut hampaat. Itsäni myös pelotti ajatus leukaluuhun porattavasta implantista, joten päädyin kuitusiltaan! Suosittelen, käy ehdottomasti laittamassa se, se on nopea ja kivuton toimenpide :)

 9. Hei, ovatko oireet pysyneet samoina esimerkiksi mummoloissa tai kavereilla yökyläillessä (poissa kotoa siis)? Oireet voivat viitata noihin ruoka-aineyliherkkyyksiin, mutta mulle tuli itse asiassa ensimmäisenä mieleen sisäilma- tai homeongelmat. Tiedän kyllä, ettei aina niistä ole kyse, mutta tätä ehdotan vain, koska mulla on itselläni astma, ja home ja huono sisäilma aiheuttavat mulle oireita; aihe on siis itseäni lähellä. Tämän linkin alaosassa on taulukko mahdollisista oireista: http://www.hengitysliitto.fi/fi/home-ja-kosteusvauriopotilaan-oireet.

  Ensimmäiseksi siis toki kannattaa selvittää nuo ruoka-aineet ja niille herkistyminen, mutta halusin kuitenkin mainita tästäkin mahdollisuudesta, jos allergiatesteistä ei mitään löydy tai ruoka-aineiden rajoitus ei tuo tarpeeksi helpotusta. Toivottavasti syy selviäisi pian! :)

  • Heippa. En tuota huoneilmaa ole ajatellutkaan. Kananmuna allergia on ollu vahva ja ihan selvä, jopa mummolassa ym.. pitää silti pitää mielessä tämä ja odotella tuloksia ja katsoa miten edetään. Kiitos että kirjoitit viestin ja lämmintä joulun odotusta :)

 10. Hei!
  Työskentelin päiväkodissa, jossa sattui seuraavanlainen tapaus: 6-vuotiaalle pojalle alkoi aika pian eskariin aloittamisen jälkeen ilmaantua juurikin huonovointisuutta, hengenahdistusta ja erilaisia iho-oireita. Poika sairasti paljon ja yhtäkkiä allergiatesteissä löytyi herkkyyttä vaikka mille eri ruoka-aineille.. Syyksi paljastui lopulta päiväkodin huono sisäilma ja kosteusvauriot. Myös osalle muista lapsista tuli kroonista yskää yms, mutta toisille taas ei mitään! Eli ihmiset ja elimistöt reagoivat eritavalla.. Tämä siis pohjustuksena sille, että jospa talossanne tai lapsen hoitopaikalla esim sisäilmaongelmia, voivat aiheuttaa kummia vaivoja.. (Kyseinen päiväkoti meni lopulta remonttiin)

  Ja sitten taas toinen tapaus, jossa 7-vuotiaalla sukulaistytöllä oli samankaltaisia oireita ja epäiltiin vahvasti keliakiaa tms ja lääkärissä (ja sairaalassa asti) rampattiin kokeissa yms, mutta lopulta selvisi että kyseessä oli ”vain” ärhäkkä laktoosi-intorelanssi.. Viikon täysin maidoton ruokavalio puhdisti suoliston ja siitä eteenpäin laktoositon ruokavalio..

  Toivottavasti teillä lapsen tilanne selviää, tsemppiä!

  • Oi että! Tätä en ole tullut ajatelleeksikaan! Ja me kun on vasta muutettu tänne! Ja juuri sen jälkeen oireet alkoivat kun päiväkoti ja talo vaihtui. Täytii pitää tämä mielessä, mikäli allergiatesteissä ei muuta löydy. Kiitos viestistäsi :) Ihanaa joulun odotusta :)

 11. Heiips!

  Kokeile ensiavuksi probiootteja! Onko tuttuja sulle? Itse olen saanut avun luontaistuotekaupoista saatavista probiooteista vatsavaivoihin. 8-vuotias poikani kärsii samanlaisesta vatsasta kuin minä ja hänkin on nyt syönyt säännöllisesti kaksi vuotta probiootteja. Oireet eivät tosin ole olleet niin pahoja kuin teillä. Mutta uskon näistä olevan edes vähän apua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta