Yllätyksellinen omenaunelma -näitä herkkuja minäkin syön

Kaupallinen kampanja / Yhteistyössä Hermesetas

Mun lempiaine yläasteella oli köksä. Eli kotitalous. Johtui varmaan siitä, että olin hyvä siinä. Meitä kun opetettiin jo pienestä pitäen kotona leipomaan, ni homma oli yläasteikäisenä hanskassa. Äitin kanssa oli kiva leipoa ja välillä äiti oli mukava yllättää omatekemillä herkuilla. Osasin tehdä mm. tosi hyviä sämpylöitä ja perus pullaa, mustikkapiirakkaa ja mun lempparia: kinkku-aurajuusto-ananas piirakkaa! Nämä kaikki herkut löytyi mun äidin ikivanhasta leivontakirjasta, joka oli mulla ja mun siskolla kovassa käytössä meidän lapsuusaikana. Siitä se on siis saanut alkunsa, eli rakkaus ja intohimo leipomiseen.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.55.56

Nykypäivänä syön itse vähän vähemmän leivonnaisia, mutta leivon kuitenkin muille paljon. Työni takia kuntosaliohjaajana minulta kysytään paljon erilaisia vinkkejä terveellisiin herkkuihin, joilla voisi korvata nämä oikeat sokeripommit. Mitä voisi syödä silloin, kun tekee mieli makeaa, mutta on päättänyt että vähentää sokerin käyttöä?

Sain mahdollisuuden päästä mukaan kokeilemaan Hermesetaksen uusia Stevia tuotteita. Itselläni stevia on ollut jossainmäärin käytössä jo ennen tätä, joten tuote on tuttu ja nyt pääsen kertomaan siitä teillekkin.

Kyseessä on siis kasviperäinen, kaloriton makeutusaine. Sitä voi käyttää sokerin korvikkeena tuomaan makeutta niin leivonnassa, jälkiruuissa kuin juomissakin. Tuotteen käyttötarkoitus vastaa normaalia kidesokeria, mutta ilman sokerin epätoivottuja ominaisuuksia. Stevioliglykosidit eivät sisällä kaloreita eikä hiilihydraatteja. Käsittelystä ja pitoisuudesta riippuen stevioliglykosidit ovat jopa 300 kertaa makeammat kuin perinteinen sokeri. Toisin kuin sokeri, stevioliglykosidit ovat hampaille ystävällisiä. Lisäksi stevioliglykosidien etu on, että ne eivät nosta verensokeria. Siksi steviakasvista valmistetut stevioliglykosidit soveltuvat vaihtoehtoisena makeutusaineena kaikille niille, joiden on huolehdittava verensokeriarvoistaan tai on rajoitettava sokerinkulutustaan. Tämä kyseinen tuote on lanseerattu nyt tänä keväänä ja se jatkaa Hermesetaksen stevia-tuoteperheen valikoimaa. 

Stevia sopii hyvin esim happamien ja kirpeiden ruokien kanssa. Se hieman pehmentää ja tuo esim happamaan rahkaan aivan erilaisen makuelämyksen. Itse olen käyttänyt steviaa mm. rahkassa, teen seassa, leivonnaisissa ja smoothieissa. Vaikka sitä on omalla tavalla oppinut elämään ilman sokeria, niin kyllä välillä on kiva saada suu makeaksi ja miks ei sit just vaikka stevian voimalla.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.34.58

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.35.31

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.36.01

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.36.14

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.36.29

Kehittelin muutaman helpon reseptin, joiden teossa käytin kaloritonta Hermesetaksen Stevia sweet crystal makeutusainetta, joka toimii käytännössä aivan kuten sokeri, sekä Stevia sweet makeutusjauhetta. Molemmissa leipomissani herkuissa käytin toisena tärkeänä raaka-aineena kananmunan valkuaisia, sillä ne ovat tällä hetkellä yksi osa mun ruokavaliota. Alla siis nämä helpot, hyvät ja makeat reseptit. Molemmat leivokset voi myös tehdä ilman munaa, jos olet allerginen.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.38.55

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.37.57

 

Omenaunelma on piirakka herkkusuille, jossa on käytetty perus raaka-aineita ja mikä maistuu myös perheen pienimmille.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.50.14

 

Yllätyksellinen omenaunelma

Pohja:

2dl vehnäjauhoja

1dl kaurahiutaleita

50g voita

2 rlk Stevia crystal makeutusainetta

1/2dl kylmää vettä

—-

Täyte:

400g omenoita

2dl vettä

1/2dl Stevia crystal makeutusainetta

3rlk perunajauhoa

1rlk kanelia

1 keltuainen

—-

Marenki kuorutus:

3 valkuaista

1/2dl Stevia crystal makeutusainetta

 

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.40.24

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.41.02

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.41.27

 

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää huoneen lämpöinen voi nyppimällä jauhojen sekaan, jotta taikina muuttuu muromaiseksi. Tämän jälkeen lisää vesi ja levitä valmis taikina voilla päälystettyyn uunivuokaan ja nosta hetkeksi jääkaappiin.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.41.39

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.42.00

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.42.16

Pohja saa olla jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat täytteen. Täytteeseen tarvitset pilkottuja omenoita, jotka heitetään kiehuvaan veteen (2dl). Lisää joukkoon Stevia crystal makeutusainetta, jotta omenan kirpeä maku muuttuu suussa sulavan pehmeäksi ja makeaksi. Anna kiehua n.5min ajan, kunnes omenat ovan pehmenneet hieman.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.42.35

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.42.50

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.43.15

Lisää kattilaan perunajauhot, keltuainen ja kaneli. Kiehauta kaikki yhdessä jälleen, jonka jälkeen täyte on valmis kaadettavaksi pohjan päälle. Omenat ovat mukavasti pehmeitä ja kuorutettu suolaisella sekä makealla ja kaneli tuo oman ihanan vivahteen makuun.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.44.37

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.45.09

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.46.02

Paista piirakkaa 200 asteessa 30min. Itselläni oli kiertoilma käytössä, joten voi olla että tavallisessa uunissa aika on hiaman eri, mutta silmällä näkee milloin reunat alkaa kauniisti tummumaan ja omenat muuttuu kauniin ruskeiksi, niin silloin piirakan voi ottaa uunista pois.

 

Anna piirakan tekeytyä (jäähtyä) hetki pöydällä ja vatkaa tällä aikaa valkuaiset. Riko valkuaiset kulhoon ja vatkaa hetki. Lisää Stevia makeutusainetta ja vatkaa, kunnes valkuaiset muuttuu jämäkäksi vaahdoksi. Vaahto on tarpeeksi jämäkkää, kun se ei tipu kulhosta vaikka nostat sen pääsi yläpuolelle.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.47.43

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.48.15

Levitä vaahto piirakan päälle, kuin softis jäätelön, kauniisti pyörein liikkein. Pistä piirakka takas uuniin, n. 4min ajaksi, alatasolle, jotta marengin huippu ei pala, vaan se saisi tasaisen kauniin rusketuksen kauttaaltaan. Kannattaa vahtia piirasta näiden minuuttien ajan, sillä rusketus tulee todella nopeasti, eikä palanut marenki ole hyvää.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.49.07

*Tarjoiluehdotus. Tämän vaivannäön jälkeen piirakka on valmista ja parasta herkuteltavaksi! Maistuu sateenraikkaassa kevät ilmassa, omalla pihalla nautittavaksi ja mainiosti teen kanssa, joka toki makeutettu Stevia tabletilla.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.49.35

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.55.43

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.55.56

 

Väittäisin, että tuo Omenaunelma olisi täydellinen, jos siinä olisi päällä vielä sipaus kinuskikastiketta! Tämä oli meidän perheessä menestys! Lapset rakastui marenkipilveen ja makeisiin omenalohkoihin. Kokeilkaa!

 

 

Tuo omenaunelma vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä valmistuksessa, mutta tämä toinen herkku sopii kiireellisellekkin ja vaikka päivittäiseen käyttöön jopa diettiläiselle! Tämä on maukas ja toimii todellakin myös välipalana ja makeanhimoon! Kyseessä on mun aamupuuro; leivoksen muodossa! Tiedän, kuulostaa villiltä, mutta kokeilemisen arvoinen setti!

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.58.11

Aamukakku

1dl puurohiutaleita

10g öljyä

2dl vettä

ripaus suolaa

1tl Stevia makeutusjauhetta

ripaus kanelia

2 valkuaista

mustaherukoita

Puuro valmistuu nopeallakin aikataululla mikrossa, matalassa kulhossa. Tämän jälkeen ripottele puuro ”letun” päälle Stevia makeutusjauhe, suola ja kaneli. Kippaa puuro paistinpannulle, jossa on paistamista varten öljy. Paista puuro rapeaksi molemmin puolin. Kumoa puuro takaisin lautaselle. Asettele lettu pellille sellaisenaan, tai leikkaa piparkakkumuotilla puuroletusta sopivat palat ja asettele ne leivinpaperin päälle uunipellille.

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.56.16

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.56.27

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.56.54

Valmiiksi muotoiltujen puuro muottien päälle voi laittaa mielen mukaan marjoja tai vaikka banaania. Itse laitoin steviassa pyöriteltyjä mustaherukoita. Tämän jälkeen vatkataan valkuaiset ja Stevia makeutusjauhe jämäkäksi vaahdoksi ja nostellaan puuro pohjan päälle. Muista ottaa muotit pois ennen marengin levittämistä, paistettu puuro pysyy kyllä kasassa!

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.57.31

Paista marenki -puuro -kakkusia uunissa alatasolla n. 4min ajan, tai niin kauan kun valkoinen marenki alkaa muuttumaan kauniin ruskeaksi. Vahdi kakkuja uunissa kokoajan jotta ne ei ehdi palamaan!

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.57.56

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.58.44

Näyttökuva 2015-5-12 kello 13.59.03

 

Eipä muuta kun suut makeaksi ja kokeilemaan uusia makeita juttuja Stevialla!

 

[Debug tracking pixel: http://eas3.emediate.se/eas?camp=252390;cre=img;EASTblogiyhteistyo=hermesetas-sara-1;EASTpostID=9203]

sara

10 vastausta artikkeliin “Yllätyksellinen omenaunelma -näitä herkkuja minäkin syön”

 1. Mmmm..näitä on kokeiltava! :)

  Nii ja vielä yks hauskan hassu juttu, mie näin viime yönä sinua unessa :) ;D Vaikka olen sinulle ihan tuntematon ihminen, olen aktiivinen blogisi ja instan seuraaja.. ja jotenki vaan hassusti olitkin minun unessa. Ihan kun oltaisiin oltu teillä ja sit menty johonkin juhliin… ja muistaaksi sinun perhekin oli meidän seurassa :)) Jänniä nää unet! :)

  Mukavaa päivää!!! :)

 2. Puuroletun ohje jäi mulle vähän epäselväksi. Siis ensin tavallinen mikropuuro (ei valkuaisia sekaan?), sitten pannulle paistumaan ja lopuksi uuniin marenkipäällysteen kera. Näinkö se meni?

  Kiitos olkapää – käsivarsi treenistä. Välillä ajattelen, miksi menen salille tekemään tuota settiä, kun sen voisi tehdä supertehokkaasti myös kotona. No, kotona ei vaan viitsi..

  • Jees, eli puuro vaan paistamaan pannulle. Ei valkuaisia sekaan. Valkuaiset vasta vaahtona uuniin :) puurosta pitää tehdä vaan tarpeeksi jämäkkää että sen voi paistaa kun pannukakun :)

 3. Leipomukset vaikuttaa tosi maukkailta ja taidanpa huomenna jo kokeilla tuota puurojuttua. :) Meidänkin lapsille voisi myös tuo omenapiirakka maistua. Nam!

  Täytyy kyllä sanoa, että itse tuote/sen mainonta on aika harhaanjohtavaa. Esimerkiksi tuota Crystalia mainostetaan steviasta valmistetuksi makeutusaineeksi. Ainesosaluettelo kuitenkin kertoo, että tuotteesta on 99.15% erytritolia ja vain 0.7% stevioliglykosidia. Eli käytännössä tuolla ei ole mitään tekemistä oikean stevian kanssa tai oikeastaan edes stevioliglykosidinkaan kanssa. :(

  • Moikka! Lapsille maistuu varmasti, meillä upposi ainankin ;) Itsekkin lueskelin tuota ainesosaluetteloa, mutta mieluummin pieni tujaus tätä kuin lusikallinen sokeria :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta