Nyt stoppi tekosyille!

 

Kuva otettu 22.2.2015 klo 13.27 #5

 

Onko sinulle käynyt niin, että havahdut yllättäen ylipainoosi? Kiloja on kerääntynyt vuosien mittaan tasasen tappavaa vauhtia.. Näet itsesi peilistä, tai vaikka toisen ihmisen ottamasta kuvasta ja näet jotain mitä et osannut odottaa? Haluaisitko laihduttaa, mutta et pysty koska…

Maapallolla on paljon ihmisiä jotka haluavat olla hoikempia. Sitten valitetaan ja kitistään kun ei pysty, mutta tosi asia on että jokainen pystyy jos vaan viitsii. Jokainen kun ei vaan ole valmis tekemään töitä kevyemmän olon eteen. Herätys tapahtuu usein niin, että oma peilikuva ei jostain syystä vaan miellytä ja vaatteet alkaa ehkä puristaa. Vaatekaupassa käynti on turhauttavaa, kun suurimman koonkaan vaatteet ei istu nätisti päälle. Sovituskoppien valot ja peilit on karu totuus vasten kasvoja. Rappusten nouseminen on tuskaisen raskasta ja uni on huonoa. Olen nähnyt ja kuullut paljon erilaisia tarinoita siitä, miten elämäntaparemontit saavat alkunsa, tai siitä miksi ne eivät saa alkua. Jos olet 110% kyllästynyt omaan ulkomuotoosi ja huonoon kuntoon, miksi hyväksyt sen? Moni onnistuu muutoksessa hienosti! On paljon tarinoita onnistumisista, mutta niin on epäonnistumisistakin.

1. En voi elää ilman suklaata

2. Tykkään juoda saunaoluen tai lonkeron pari kertaa viikossa

3. En tykkää kasviksista enkä pysty syömään puuroa

4. Mulla ei ole aikaa

5. Mulla ei ole rahaa

6. Mulla on lapsi / lapset

7. Terveydentilani estää mua liikkumasta tarvittavan määrän

Tekosyitä on helppo keksiä. Tuossa muutamia yleisimpiä. Jokaiseen voisin sanoa että höpö höpö. Mikään noista ei ole este eikä edes hidaste muuttaa elämäntapoja. Ennakkoluulot terveellisestä ruoasta on kovin yleisiä. Kasviksista saa mielettömiä ruokia ja lisukkeita maittavaan ateriaan. Jos vaan viitsii nähdä sen vaivan, että antaa kasviksille ruokavaliossa mahdollisuuden ja kokeilee uusia asioita. Kukaan ei kuole jos ei saa syödä hetkeen suklaata tai juoda olutta ja lapset ei myöskään ole este liikunnalle tai terveellisen ruoan syömiselle. Lasten pitäisi olla edellytys sille, että koko perhe syö terveellisesti! Lasten kanssa on myös helppo liikkua, joko ihan kotona tai ulkona. Myöskin huonokuntoisemmille on olemassa sopivaa liikuntaa ja usein kovasti ylipainoisille riittää alkuun ruokavalion putsaus kaikesta roskasta. Ja mitä tuohon aikaan tulee.. vuorokaudessa on 24 tuntia ja viikonpäiviä on seitsemän. Meillä jokaisella on varmasti välillä kiire, mutta jos todella haluaa muutosta, on valmis priorisoimaan, eli asettamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Kun aloittaa liikunnan, siitä saa nopeasti lisää energiaa päivään ja jaksaa nousta aamuisin vaikka tavallista aikaisemmin ja käydä esim aamulenkillä. Liikunnan lisääminen päivärutiiniin ei myöskään vaadi rahaa. Tottakai siinä vaiheessa kun haluaa aloittaa jumppatunnit tai ostaa salikortin, rahaa vaaditaan hieman, mutta uskon että n. 50-100e säästö / kk järjestyy helposti, kun jättää ostamatta kaupasta kaiken turhan herkun, tai ei enää käy niin paljoa ulkona syömässä. Lenkkeily on tosi hyvä liikuntamuoto ja täysin ilmaista, toki lenkkarit on hyvä olla olemassa, mutta niitäkin saa halvalla jos vaan viitsii käydä etsimässä.

Muistan kuinka silloin vuonna 2011 päätin aloittaa todellisen elämäntaparempan ja mietin aluksi, että miten voin elää ilman paahtoleipää, voimariinia ja meetfurstia siinä päällä… tai mitä on elämä ilman suklaata??? Mutta tässä sitä ollaan ja eteenpäin mennään, ilman että söisin näitä herkkuja viikoittain. Itseasiassa en edes muista milloin olen viimeksi syönyt paahtoleipää tai meetfurstia. Eli nekin ennakkoluulot oli ihan turhia. Olen saanut ruoka pyramiidiini niin paljon parempia uusia ruokia tilalle, että ei ole valittamista. Nyt kun osaan syödä terveellisesti, ei silloin tällöin nautittu pulla tai suklaa tee minusta jälleen ylipainosta.

Näyttökuva 2014-2-28 kello 10.35.47

Näyttökuva 2014-5-14 kello 21.47.09

 

Näyttökuva 2015-2-22 kello 13.02.16

Eli jos et ole valmis muutokseen, et vain halua tai viitsi, niin ei siinä sit mitään. Eihän kenenkään ole pakko jos ei halua. Ketään ei pakoteta. Mutta silloin on turha sanoa että ”haluaisin kyllä, mutta en pysty koska…”

Jos haluat, niin pystyt! Kaikki lähtee sisusta itsestäsi. Aloitat elämäntaparemontin itsesi takia ja vain sinä voit tehdä päätöksen tulevaisuudestasi. Starttaa jo tänään! Jos yksin aloittaninen on vaikeaa, pyydä apua! Alan ammattilaisia, liikunnan ja ravinnon kanssa työskenteleviä on paljon.

Sinä päätät; onko tulevaisuutesi kevyempi kulkea, vai raskaampi tekosyiden reppu?

Näyttökuva 2014-2-19 kello 13.14.11

Näyttökuva 2014-11-16 kello 19.58.48

 

 

sara

14 vastausta artikkeliin “Nyt stoppi tekosyille!”

 1. Oot ihan huikea Sara :) kyllä niin aion ottaa susta mallia sitten joku päivä kun saan omia lapsia. Ihailen sua kun pystyt samalla olla huikeessa kunnossa ja ihana äiti :)

  • Heippa, ihanasti kirjoitettu. Kiitos paljon. On oikeasti tärkeää olla hyvinvoiva vanhempi, näin jaksaa paremmin lasten kanssa, ainankin omalla kohdallani oli näin. Ylipainoisena olin väsynyt ja en jaksanut leikkiä lasten kanssa. Tein kaiken helpoimmin kautta. Nyt jaksan harrastaa ja leikkiä lasten kanssa ihan eritavalla, tosi kivaa. Ihanaa kevättä sinulle <3

 2. Kaiken avain on just tuo mainitsemasi oletko valmis muutokseen. Sen jälkeen kaikki on mahdollista. Olin aina ollut ylipainoinen ja sain välillä joitakin kiloja pois mut sit ne tuli tuplana takaisin. Poikani raskausaika oli vaikea ja söin mitä halusin. Kun poikamme syntyi, tajusin että nyt tai ei koskaan, olin valmis muuttumaan loppuiäksi, ja sitten lähtikin 40kg.

  • Moi. Ihan totta! Kaikki lähtee itsestä, onko itse valmis ja halukas muutokseen! Ei se yhdessä yössä tule vaan muutos vaatii aikaa. Hienoa että olet saanut noin mahtavia tuloksia! Toivon sinulle kaikkea hyvää jatkossakin ja liikunnan iloa elämään <3

 3. Löysin viime vuonna uuden elämäntavan. Se tuntui aivan mahtavalle ja kilot hupeni. Tunsin olon hyväksi ja vahvaksi. Nyt kun lähes KAIKKI 10 kg on tullut takaisin, olo on aika nöyrä. Osa on varmasti lihasta ja mittanauhalla kaikki sentit ei ole tullut takaisin, mutta silti ottaa päähän. Kaikki hyväksi todettu ja opittu valuu käsistä… enkä tiedä miten saan ohjat taas käsiin :/

  • Heippa, ihana kuulla! Hyvä olo on ihan paras fiilis! Älä masennu, äläkä anna kaiken valua hukkaan! nyt vaan niskasta taas kiinni ja yritä tehdä suun viikkoon tietty rytmi. Rytmit ja rutiinit auttaa kummasti pääsemään tavoitteeseen! :) JA MUISTA! Kova työ palkitaan aina! Ei heti, mutta aina! ;) Tsemppiä sun kevääseen! <3

 4. Joo.. Mulla tommonen paasaus menee kyllä niin yli hilseen. Olen nyt jonkin aikaa seurannut sun blogia ja intagramia ja sinulla tuntuu menevän tämä homma ihan överiksi. 100 kuvaa päivässä treeneistä ja samoista rahkapurkeista. Hoh hoijaa. Anteeksi.

  • Moikka! Kiva kun kommentoit :) Kurja kuulla jos mun ruoka- ja treenikuvat häiritsee sun elämää. Toki aina on vaihtoehtona se, että et seuraa mua tai lue mun blogia. Valintojen maailma ;)

  • Osui ja upposi tähän Jenniin :D

   Mutta juu, tuli hänen kommentistaan mieleen, että mitä ihmiset oikein kuvittelevat. Jos on tarkoitus tähdätä KISOIHIN, joka on kilpaurheilua, niin kuvitteleeko joku, että se tulisi satunnaisella panostuksella. Tottakai taviksesta voi näyttää, että menee överiksi, kun ei ymmärrä mistään mitään. Ja ei siinä mitään, saa mennäkin ja siitä päästään toiseen ihmetyksen aiheeseen eli miksi seurata tämän alan blogeja. Ihmisten hölmöys on joskus….nojoo! En mäkään käy kommentoimassa neulojien blogiin, että taasko sä oot istunut koko viikon kotona sukkia kutomassa, älytöntä puuhaa, kävisit ulkona välillä. (Tarkennettakoon, että kutomisessa ei ole mitään vikaa, kunhan oli esimerkki- itse en suhtaudu kovin intohimoisesti mihinkään asiaan, että kävisin ajatukseni ikävästi sylkemässä toisten blogeihin.)

 5. Osui ja upposi tekstisi täysin tämän hetkisen olotilaan. Talvi on tullut löysäiltyä ja nyt olo on sen mukainen. On taas aika ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä niitä päätöksiä mitkä on oikeasti itselleen hyviä, eli treeniä ja terveellistä ruokavaliota. Ei ole pikateitä onneen!

 6. Joo, olen samaa mieltä, että uusi suunta lähtee nimenomaan aina itsestä ja siitä, että haluaako oikeasti sitä. Oli hieman kyllä omaan silmään kuitenkin tarpeeton paasaus- ja julistusviesti, joita blogeissa näkee vähän väliä. Toimii jollekin ja jollekin vastaavasti ei. Itse kuulun jälkimmäiseen kategoriaan. :)

  Jokainen meistä on yksilö ja aina siihen muutokseen ei valitettavasti riitä tahto ja yritys, vaikka se ihana ajatus onkin ja sitä jaksetaan aina painottaa. :) Joskus ne ylimääräiset kilot eivät vaan lähde, vaikka miten söisit terveellisesti, jättäisit herkut pois ja liikkuisit säännöllisesti. Tai käyttäisit niitä ammattilaisten palveluja. Been there, done that. :) Silti en ole kuitenkaan antanut periksi, koska olo on yleisesti parempi.

  Olen lukenut blogiasi kauan ja nähnyt sinun matkasi kohti omia tavoitteita ja minusta on hienoa, että olet saavuttanut unelmiasi. :)

 7. Itse en voi täysin kieltää mielitekoja. Koska siinä käy pidemmän päälle niin, että sortuu ja pahasti. Jos muuten ruokatottumuket ovat oikeaan suuntaan, ei kerran viikossa suklaapatukka pistä hommaa plörinäksi. Otan myös sen yhden siiderin, jos oikeasti olen sitä pitkään ja harkitusti haaveillut =)

  Olen aiemmin epäonnistunut painonpudotuksessa. Olen kieltänyt liikaa itseltäni ruokia/herkkuja. Jos meinaan jaksaa lopun elämää, on välillä saatava herkkujakin =) En tiedä onko selittelyn makua, mutta näin toimii itselläni paremmin =)

  Mutta nämä olivatkin juuri minun mielipiteeni, tahdoin kertoa omani. Sulla on kyllä melkoisen hyvä tsemppi päällä, hatunnosto siitä! =) Aurinkoista kevään odotusta, vai joko se on täällä =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta