Kuinka nukut yösi ja minkälainen herätys aamulla odottaa

 

20141108_093454

Nukuin viimeyönä 7h 53min.  Mielellään sitä olisi jatkanut unia, mutta heräsin tavalliseen tapaan automaattisesti n. 5min ennen herätyskellon soimista. Se on kyllä jännä, miten sitä alkaa nukkumaan ns. valveunta kun kello lähenee tiettyä kellon aikaa.  Käykö teille niin? Mulla varsinkin kun herätys on joka arkiaamu sama, klo 6.45.  Viikonloppuisinkin yleensä käännän kylkeä ja vilkaisen kelloa ja se näyttää 6.40 tai lähelle.

Niinku edellisessä postauksessa kerroin, niin kokeilin viime yönä Samsungin Gear Fit kellon unitoimintoa. Sen mukaan nukuin siis tuon 7h 53min ja tuosta ajasta olin 88% liikkumatta, eli täysin levossa. Loppuprosentien ajan sitten vaihtelin asento ja kävin vessassa. Mulle herääminen on yleensä rutiini, eli onnistuu helposti. En torkuta, vaan nousen salamana viimeistään silloin kun kello soi. Nousen silmät ristissä kylpyhuoneeseen pesemään hampaat ja kasvot, jolloin herään väihan viimeistään täysin. Sit meen laittaa kahvitän tippumaan, avaan lastenhuoneen ovet kokonaan ja sytytän valot. Näin lapsetkin heräilee hiljalleen omaan tahtiin luonnollisesti,  kun tulee valoa ja mä kolisee tarkoituksella keittiössä :) Harvemmin heitä joutuu repimään peiton alta, joka helpottaa tämän äidin kärsivällisyyden kanssa :) Laitan aina illalla valmiiksi kaikki vaatteet lapsille ja itselleni, että aamu ei mene siinä, kun etsii ja kokeilee vaatteita. Vihaan sitä jos aamulla tulee kiire. Niitäkin aamuja valitettavasti on.

Minkälainen herätys teillä on? Joudutteko torkuttamaan monta kertaa ennen kuin pystyy nousta ylös? Onko jotain aamurutiineja? :)

 

sara

21 vastausta artikkeliin “Kuinka nukut yösi ja minkälainen herätys aamulla odottaa”

 1. Mä oon oppinut jo lapsena äidiltäni sellaisen tavan että laitetaan herätyskello todella ajoissa soimaan ennen sitä oikeaa tarvetta herätä. Esim. jos oikea aika jolloin sängystä on noustava on kello 07.00, mun kello soi ensimmäistä kertaa todennäköisesti 06 tai 06.15. Sen jälkeen torkutan ekan 30min, ja sitten 15min pätkissä pari kertaa. Mulle on tärkeää herätä noin tunti ennen oikeaa aikaa jotta huomaan sen että JES, vielä saa nukkua tunnin! Joskus nuorempana laitoin kellon soimaan parikin tuntia aikaisemmin, ja aina jos nykyään herään aamulla kylkeä kääntäessä vaikka kello 04 niin olen ihan innoissani siitä kun näen että on vielä piiiiiiiitkä aika herätykseen. Ikinä en laita kelloa soimaan niin että samantien on noustava, pidän sitä todella ahdistavana ajatuksena ettei saa rauhassa heräillä ja maata hetkeä sängyssä vaan olisi väkivaltaisesti revittävä itsensä samantien ylös.

  Muutoin aamurutiinit onkin sitten sellaisia että noustuani menen vain kylpyhuoneeseen aamutoimille, pisut ja pesut, pukeudun ja lähden. En koskaan arkisin syö aamupalaa kotona koska se olisi pois nukkumisesta, vaan lähden reippaasti töihin ja nautin aamupalan vasta työpisteen äärellä. Sama homma yleensä meikkaamisen kanssa, onneksi ei paljoa tarvi meikkailla kun on ripsipidennykset, mutta en tuhlaa aikaa siihenkään kotona vaan hoidan homman viidessä minuutissa aamulla työpaikalla.

  • Niin se vaan on että toiset torkuttamaan ja toiset ei, mua se lähinnä ärsyttää, kun joku kokoajan häiritsee mun sikeää unta. Mieluummin nukun sikeää unta sen viimeisenkin tunnin, ilman ärsyttävää kellon piristää :) Siksi juuri kyselin teiltä, koska uskon että meitä on moneen junaan. Aamupalan oon oppinut syömään tai juomaan smoothiena heti herättyä. Tekee aamusta parhaan. Mulla on aamulla herättyäni niin kova nälkä että pakko syödä :)

 2. Mulla on paha tapa torkuttaa ja pitkään, tänäänkin tunnin ja 10 min pätkissä, nukahdan aina siinä välissä ja en voi sanoa, että olen pirteä kun nousen, lähinnä olen zombie.. olen joskus kokeillut sitä, että laitan kellon soimaan vasta, kun on ”aivan pakko” nousta, no siinä kävi niin, että meinasin pyörtyä siihen äkilleseen ylösnousuun, ei siis ollut mun juttu, harmi. Kun pääsisi tuossa torkutuksessa kohtuuseen, mikä se sitten on, ehkä 10-20 min.. mutta ei, kun ei ole mikään pakko nousta tiettyyn aikaan, kiitos työpaikan reilun liukuma-ajan, niin sitähän sitten hyödynnän ;)

  Sen jälkeen kun olen kammennut itseni ylös, vaatteet päälle, naama- ja hammaspesulle, hiukset ponnarille ja jotain meikin tapaista naamaan ja menoksi! Töissä sit heräilen aamukahvin merkeissä, tai koetan heräillä. Tänään tuntuu, että on päivä, etten herää ollenkaan.. veikkaan että tuolla pimeydellä on jonkunlainen syy-yhteys tähän töttöröö-oloon :D

  • Moi. Pimeydellä on kyllä aivan varmasti osuutta tähän yleiseen väsymykseen. Toi torkuttamaan en sopii toisille, toisille ei. Tai ehkä max 1 kerran voisi torkuttamaan ja n.6min päästä virallisesta herätyksestä. Siinä ajassa ei ehkä ehdi nukahtaa niin syvästi eikä herääminen ole sit taas niin raskasta :) en tiedä, kokeile :)

 3. Minulla soi kello salille 04 joka arkiaamu ja herään heti kellon soittoon vaikka olen uskomattoman hyvä ja syvä uninen. Koskaan ei tarvitse torkuttaakaan vaan olen tikkana pystyssä samantien. Jos en nousisi heti vaan jäisin esim hetkeksi pötköttelemään sängylle nukahtaisin samantien uudestaan:)
  http://susirajanfitnessmimmi.blogspot.fi/
  -mari-

 4. Mulla menee aamupuuhissa nykyään reilusti yli tunti :D herään 5ltä tekemään aamupalaa, laitan kahvinkeittimen & vedenkeittimen päälle, pesen hampaat & käyn vessassa, turvotan toisen koiran nappulat, meikkaan tässä välissä ja nautiskelen aamupalan & kahvia noin puol6, juon kahvia samalla kun laittelen hiuksia, vaihdan linnuile vedet, puen ja otan eväät mukaan ja kello on yleensä yli kuuden kun pääsen kotoa lähtemään :D mä rakastan aamuja kun saa rauhassa nauttia aamupalan ja lähteä omaan tahtiin töihin (liukuva työaika, mutta ruuhkien takia lähden jo noin aikasin töihin) :)
  Mulla on huikea 3 minuutin torkku, yleensä nousen heti kun kello soi ja herään kyllä melkein aina virkeänä aamupala mielessä :D

  • Ihanalta kuulostaa sun aamut. Just se kun saa rauhassa nauttia kahvit ja rauhassa hoitaa muut aamun askareet. Ja sama homma mulla, aamupala on jo illalla sänkyyn mennessä mielessä, eli sekin vaikuttaa siihen että nousen salamana ylös aamulla koska haluan aamiaista :)

 5. Nyt kotona ollessa kahen lapsen kanssa (3v ja 4,5kk) ei oo samaa aikaa kun nousen.. tai no kyllä se oikeestaan on. :) Mies nousee ~06 ja tekee aamutoimia, kun poika yleensä 6.30 päättää nousta aamupisulle eikä tosiaan mee enää nukkumaan… mä aina toivon ettei vauva herää vielä, niin sais rauhassa ite syyä aamupalan (usein toive on turha). Mut joka aamu on kyllä samat rutiinit… pisut, pesut, aamupala, Pikku kakkonen, vauva ulos nukkumaan, isomman kanssa ulos jne… Välillä jo tuntuu et sais mennä jo vähän eri tavalla välillä ku kaikki päivät on niin samanlaisia. :D
  Isompikin nukkuu vielä päikkärit, niin omaa aikaa on yleensä ees 13-14 kun nukkuvat samaan aikaan…

  Töissä ku olin niin herätyksestä ponkasen heti ylös n. 06, en oo ikinä torkuttanu. Aamupala, meikkaus ja töihin… n. 50 min herätyksestä olin aina autossa matkalla työpaikalle ja töissä vähän seiskan jälkeen. Liukuvalla työajalla tykkään mennä aikasin, niin pääseekin aikasin. Joskus nousin 05 ja käväsen salilla ja siellä sitte pesun jälkeen töihin kunnon aamupalalle. Ennen salia vaan pientä purtavaa. :)
  Nyt meen salille yleensä heti ku mies tulee töistä kotiin ja on lasten kanssa…

  • Hyvältä kuulostaa teidänkin aamut. Ja muistan kun olin vielä kotona ja mies teki lähtöä töihin aikaisin, ni toivoin että voikunpa tyttö ei heräsi vielä että saisi nukkua..Mutta ainahan se heräsi siinä samassa kun mies teki lähtöä :) Ja hyvältä kuulosti tuo sun työarkikin:) N.tunti on hyvä aika aamutoimille :)

  • Oi ihanaa! Puuron keittävä mies! <3 varmasti on ihanat aamut! Herää ns luonnollisesti kuulemiinsa ääniin eikä ärsyttävään herätyskelloon :)

 6. Vihaan torkuttamista, en oo ikinä ymmärtänyt sitä :) Joskus on tosin käynyt pommiin nukkuminen eikä ole torkku herättämässä, mutta sitä kyllä teen että jos herään esim. 5 min ennen kellonsoittoa, niin makaan silti sen viis minsaa, enkä varmasti nouse yhtään minuuttia aikasemmin :D
  Niin ja sun toi peilikuva on jäääääätävä, oot niin nätti :)

 7. Mulla oli yläasteaikoine tapana torkuttaa ja nukkua pommiin ja olla sen takia huonolla tuulella jo heti aamusta. Nyt kun ensimmäinen työvuoro alkaa 5.30 niin on herättävä silloin kun se kello ensimmäisen kerran pirahtaa. Omalla tavallaan apua heräämiseen on kyllä tuonut kirkasvalolamppu jonka avulla herään siihen ensimmäiseen kellon soittoon :)

 8. Mä tunnustan torkuttavani, koska silleen herään virkeämpänä. :) Varmaan mun miestä ärsyttää se, muttei se ole kyllä koskaan sanonut siitä. Oon joskus tehnyt aina sitä, että herään heti, mutta oon sellaisen päivän ihan unessa. Kummallista. Mulla on tarkoituksella kello siis soimassa vähän liian aikaisin, että ehdin torkuttaa. :D Joka ikinen päivä haaveilen siitä, että ehtisin ja jaksaisin tehdä aamuaerobisen, edes pienen, mutta se vaatis sen, että menisin aikaisemmin nukkumaan. No miksen sitten mene? Jaa-a. En tiedä. Ehkä tässä olis uudenvuodenlupauksen paikka ensi vuodelle…?

 9. Katselin juuri ihastellen sun aamukuvia instagramista. Te ootte Monnan kanssa molemmat niin mahtavia – kumpikin omalla, vähän erilaisella, ihanalla tavallanne <3 Sun InBody olis aika mageeta nähdä myös, koska oot viimeks ollu tai ootko menossa?

 10. Moi! Tämä kysymys ei nyt oikeasti liity tähän mitenkään mutta laitan sen nyt tähän. Olen seurannut sun blogia ja instaa nyt yli vuoden, ja varsinkin sun kisadieetin aikana kävin joka päivä katsomassa jos olisit päivittänyt jotain uutta. Nyt olen itsekin innostunut body fitness kisoista, ja olisi tarkoitus osallistua Fitness Classiciin huhtikuussa, ja minun pitäisi alkaa suunnitella kisabikinejä. Olen yrittänyt käydä sun blogia läpi jos oot jossain vaiheessa kirjoittanut mistä olit tilannut omasi, koska ne oli tosi ihanat, mutta en löytänyt vastausta mistään. Eli, mistä tilasit sun kisabikinit? :)

  Kiitos kivasta blogista! Olen tämän reilun vuoden aikana saanut tosi paljon inspiraatiota sinulta! :)

  Ihanaa viikonloppua sinulle Sara!

  Terv. Johanna
  http://attkombinera2karlekar.blogspot.fi/

  • Moikka. Mun bikinit oli Päivi Bothaksen käsialaa, mutta Päivi ei tee enää biksuja, joten nyt pitää munkin tulevaisuudessa etsiä uusi paikka mistä tilata :)

 11. En voi torkuttaa, koska se ei sovi mulle ja mun kropalle ollenkaan. Lopputulos on ihan hirveä, herään torkutuksen jälkeen entistä väsyneempänä, tosin en ole tainnut ekakertojen jälkeen edes kokeilla eli oisko yli 20 vuotta ;) Venyttelen vähäsen ja herään. Pimeä aika on muutenkin toki haasteellista, mutta itse huomasin jo kauan sitten jotain viitteitä ruokavalion vaikutuksesta eli jos söin omalle kropalle liikaa esim. leipää/pastaa, niin saatoin olla koko päivän kuin zombie(SEKÄ seuraavana päivänä!) ja se ei ole kovin mukavaa toimistotyössä, jossa tuossa tilassa voi oikeasti nukahtaa koneen ääreen eikä ajatustyö toimi. Jonkun aikaa siitä kärsin, mutta onneksi tajusin. Monethan vetää pannun kahvia, eivätkä oikein siltikään herää. Harvemmin silti kerron tästä, koska monet eivät edes halua kuulla, että ruoalla VOISI olla jotain vaikutusta. Minusta ei ainakaan ole kiva olla väsynyt, tulee ärtyisä eikä jaksa oikein mitään kunnolla. Kun luovuin joskus kokeeksi kokonaan viljoista hiilareina, niin ou wau mikä muutos. Olin todella pirteä aamusta iltaan :D Samoin kokeilin kerran kahvittomuutta 2 kk enkä ikinä ole ollut niin pirteä. Tästä monet muutkin ”raportoivat” eli on ilmeisesti ihmisiä, joille kahvi tai oikeastaan liika kahvi ei sovi. Se oli varsin mielenkiintoinen kokemus, sillä tavallisesti ihminen mieltää kahvin piristäväksi. Ja sitä se toki onkin, mutta mulle ei sopisi pannullinen sitä ollenkaan. Kroppa ilmoittaa moninaisin vastalausein ja lisääntyvä väsymys on yksi niistä. Juju monessakin vain on, että ei ole valmis edes kokeilemaan muutoksia jos joku asia häiritsee. Ei ole helppoa mikään ei, mäkin ajattelin joskus ennemmin melkein ampuvani itseäni jalkaan kuin luopuvani leivästä tai esim. kahvimaidosta :) Sitten on tietty varmasti ihan heitä, joihin kaikki ruoka käy ja syynä on vain pimeys. Kyllä mäkin huomaan selkeän eron kesässä ja vaikka tässä marraskuussa, mutta enää en kärsi pimeästä ja taistele suklaalevyjä vastaan kuten joskus. Elämänhän kuuluisi olla kivaa, ja sitä se ei tuollaisessa vaiheessa ollut. Ja ONNEKSI nykyään on enemmän puhetta ruoan vaikutuksista, kun olin ihan nuori, niin ei todellakaan ollut!! Kasvikset hyvä, rasva paha, siinä se.

 12. Minä en harrasta torkuttamista, vaan kun herätyskello soi niin noustaan heti ylös :)
  Jokunen vuosi sitten löysin helpotusta pimeisiin aamuisin, nimittäin sarastusvalo herätyskello, aivan huippua herätä valoisaan huoneeseen! :)
  Mullakin ollut nyt 3 viikkoa käytössä Polarin M400 aktiivisuusmittari/sykemittari. Hauska ollut tutkia mm. omia yöunia, oon ollut yllättynyt kuinka paljon vähemmän nukun öisin ku oon luullut, unentarpeeni on siis vähempi ku olen luullut! :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 
Tykkää jutusta