Salilta sairaalaan, miks just nyt!?

 

Perjantai aamu, klo 7.30. Söin aamupuuron ja lähdin aamutoimien jälkeen viemään Lilyä päiväkotiin.

20130719_075212

 

 

Klo 9.00 lähestyin kuntosalia, intopinkeenä, latausjuoman nauttineena. Odotin innolla kovaa jalkatreeniä, pahaa aavistamatta..

20130719_090110

 

Pääsin salille ja aloin lämmittelemään. Tein hack kyykkyä tyhjällä kelkalla pari pitkää sarjaa, jonka jälkeen oli tarkoitus paukuttaa kovilla…ja niin tehtiinkin. Eka sarja 15x50kg, ja meni vielä ihan näppärästi.

20130719_095628

 

Toinen sarja 15x60kg alkoi jo pikkasen hapottaa ja tuntumaan reisissä.

20130719_095649

 

Kolmas sarja oli 15x70kg, ja selvisin siitä, mutta ei tullu mieleenkään että olisin ehtinyt räpsii jotain salikuvii, koska olin niin loppu, ja vaan istuin maassa..

Sit alkoi neljäs sarja, tarkoitus tehdä 15x75kg, jonka jälkeen pudottaa painot kuuteen kymppiin, ja jatkaa samantien, ja vielä lopuksi pudottaa kolmeen kymppiin ja pumpata loppuun asti. No niinhän mä tein, mutta huonoin seurauksin..

Viimeistä ”kevyttä” sarjaa tehdessä, mun päätä alkoi särkemään. En ajatellut en olevan mitään erikoista, ja jatkoin loppuun asti. Keskityin puhtaaseen suoritustekniikkan, hengittämiseen ja toistojen laskuun…”vielä viisi” mä mietin ja päänsärky senkun yltyi. Viimeisten toistojen jälkeen, sain lukot just ja just kiinni, ja romahdin lattialle. Päätä särki niin paljon ja puristin silmiä kiinni niin lujaa kuin pystyin ja pitelin käsiä pään ympärillä. Mikään ei tuntunut auttavan. Avasin silmät ja tuntui että näkö harhaili. Tunsin kuinka paine jylläsi pään sisällä. Tuntui kuin silmät olisi räjähtänyt kuopistaan. Pääsin hetken lepäilyn jälkeen ylös, ja käytiin soittamassa lääkäriin. Neuvoivat ottamaan buranaa, ja jos kipu ei tunnissa helpota, niin olisi mentävä päivystykseen.

Kului tunti, ja kipu alkoi laantumaan. Koko loppupäivän ajan päätä jyskytti, mutta sen kanssa pystyi elämään. En mennyt lääkäriin.

Lauantai näytti jo valoisalta. Päänsärky oli poissa, ja pystyin hyvin keskittymään päivän askarreisiin, eli leipomiseen. Oli luvannut leipoa ystävälleni kakun, jonka hän veisi yllätyksenä toisen ystävänsä synttäreille.

20130719_151902

20130720_152611

 

Kun kakku oli valmis, oli aika mennä salille. Edellispäivän päänsärky pelästytti, mutta nyt vointi oli hyvä, joten ei siitä sen enempää… Vai?

 

 

Pääsin salille ja tarkoitukseni oli tehdä selkä. Aloin lämmittelemään, ja muutaman leuanvedon jälkeen särky palasi, ja kahta kauheampana. Nyt päätettiin, että pakko lähteä ottamaan selvää mistä kipu johtuu, ja suunnattiin Marian sairaalaan päivystykseen.

 

20130720_134321

20130720_134327

 

Ilmottauduin vastaanottoon, ja pääsin listalle ”kiireellisenä”, sillä pää -asiat on aina tutkittava nopeasti. ”No voi helvetti” -mietin, ja muistelin eilistä, ja sitä että olisiko mun sittenkin pitänyt tulla tänne jo eilen. Ajatuksissa pyöri kaikenlaista katkenneista verisuonista ja aivokasvaimista :(

Pääsin viimein lääkärin juttusille. Verenpaineet oli matalat. ”Nonniin”, -mä mietin pelokkaana. Onneksi kaikki muu näytti olevan kunnossa ja lääkärin puhelu neurologille vahvisti sen, että mun ei tarvinnut mennä kuvauksiin, vaan kyse oli luultavasti niin sanotusta ”ponnistuspäänsärystä”.  Ponnistuspäänsäryn syytä ei aivan tarkkaan tiedetä, mutta todennäköisin vaihtoehto on aivojen verisuonten paineen nousu, joka johtuu joko lihaksiston jumitiloista ja huonosta verenkierrosta tai väärästä suoritustekniikasta. Kohdallani oli siis ilmeisesti kyse niska-hartia seudun jumitilasta. Ponnistuspäänsärky tulisi aina ensimmäisen kerran ilmetessä tutkia. Lääkärin, mielellään neurologin, tulisi sulkea pois mahdolliset aivoverenkierron häiriöt ja muut vakavammat sairaudet. Kohtaus voi joskus harvoin olla merkki aivosairaudesta tai alkavasta migreenistä. Luin tietenkin heti kaiken mahdollisen tästä kamalasta särystä. Ponnistuspäänsärky eroaa muunlaisista päänsäryistä yleensä siten, että ensin tulee voimakas särkykohtaus joka kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin, ja tätä seuraa useita tunteja (jopa kaksi vuorokautta) jatkunut jomotus. Säryn tyyppi voi vaihdella yksilöiden välillä, joten täysin täsmällistä kuvausta säryn luonteesta ei voi antaa. Usein ensimmäistä särkykohtausta kuvataan ikään kuin voimakkaana aaltona tai pulssina, joka pyyhkäisee pään yli. Särky tuntuu koko pään alueella ja yleensä räjähtävänä. Just niinkuin mulla kävi.

Nyt vaan noudatetaan neurologin ohjeita, ja ollaan treenaamatta seuraavan viikon ajan.. nyyh.. Lihashuoltoa tulisi myös lisätä, ja säännöllistää. Tulisi osata ajatella niin, että lihashuolto on osa harjoitusta, eikä murehtia sitä, kun hieronnan jälkeen ei pääse heti treenaamaan.. Mä sain onneksi eilen heti kiireellisesti ajan lihashuoltoon, ja olipa aika kamalaa kuultavaa ja kyllä se sattuikin hiukan. Mulla oli niskat niin kireellä jumissa, että ei ihme jos on alkanut päätä särkemään. Availtiin vähän paikkoja, ja nyt olo on ihan ok. Toivotaan että alkaa viikossa helpottaa, ja voisin jatkaa ensviikolla treenejä ihan normaalisti.

Joten muistakaa kaikki säännöllinen lihashuolto, niin vältytte tältä inhottavalta vaivalta. Se särky on oikeasti kamalampaa kuin kova hammassärky, ja minä jos joku tiedän mitä se on. Nyt mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

 

PhotoGrid_1374400986390

 

 

 

sara

15 vastausta artikkeliin “Salilta sairaalaan, miks just nyt!?”

 1. Mä oon kokenut muutaman kerran ton saman kivun ja se on oikeesti kamalaa! Tuntu ettei saa päätänsä enää käännettyä ja jopa hengittäminenkin pelotti..

 2. Hei! Löysin blogiisi blogilistan kautta ja päätin jäädä seurailemaan inspiroivaa blogiasi!

  Miehelläni on todettu tuo ponnistuspäänsärky myös salitreenin jälkeen. Ehdin itse jos silloin pelätä kaikki mahdolliset kasvaimista aivoverenvuotoihin – hyvä on aina tutkia nuo pääjutut. Ja hyvä, että ei ollut sullakaan ”sen vakavamasta” kyse.

  Tsemppiä treeneihin – upee kroppa sulla!

 3. Voi eii! :( Nopeaa paranemista! ♥ Onko sulla saikkua nytten tämä viikko vai pystytkö kumminkin töitä tekemään? Ei sitte salassa nostella painoja tai mitään! :) Kunhan nytten kuntoon pääset.

 4. Joo, yleensä sitä tajuaa lihashuollon merkityksen kun on ”liian myöhäistä”. Vaikkei mitään oireita ole, ei se näytä tarkoittavan mitään. Ne voi vaan ilmestyä yhtäkkiä vaikka ovat varmasti hiljaa kertyneet ja kertyneet.

  Mulla oli kans hartia/niskajumi ja kun se paheni en voinut treenata koska esim, jalkatreenissä sain ihan hirveän jysärin, ei kerta kaikkiaan kyennyt jatkamaankaan.

  Sitten seuraavana vähän kiukutellut käsi alkoi oireilemaan enempi ja ultrassa selvis, että ”hauisjänne” on toisesta päästä (eli kyynärtaipeesta) rasittunut eli siis rasitusvamma ja jos vaan olis jatkanut niin se ois voinut ennen pitkää mennä lopullisesti rikki (lääkäri käytti sanana ihan ”poikki”) eli kait vaan leikkauksella hoidettu. Liikaa samoja liikeratoja PLUS mahdollisesti vaikuttaa vähäinen lihashuolto, sitähän on vaikea sanoa mikä juuri omalla kohdalla oli se juttu.

  Eli voin sanoa omasta puolestani, että hitto huoltakaa niitä lihaksia vaikka se joskus typerältä tuntuukin. Ette sitten oo tässä tilanteessa, käsiä/yläkroppaa ei saa treenata – ennenku joskus ja siitä ei tiedä kukaan! Pitkään kuulemma kestää.

 5. Huh, onneksi ei ollut pahempaa! Itse olisin varmaan heti lähtenyt päivystykseen salilta kun tulee mieleen aivoverenvuodot ja muut. Ne kun ei katso ikää eikä kondista.

  Itse olen kärsinyt noin puolisen vuotta omituisesta paineen tunteesta vasemmassa otsalohkossa. Luulin aluksi että se on ponnistuspäänsärkyä tai vastaavaa ja johtuisi leuanvedosta jota tulee tehtyä paljon mutta eipä ole sitäkään.. Ikävä vaiva vaikka ei onneksi hirveästi elämiseen vaikuta, etunojapunnerruksia en pysty juurikaan tekemään, siinä alkaa heti tuntumaan. Samoin joka ilta kun menen sänkyyn nukkumaan ja asetun makuulle.. Hieroja, urheilulääkäri ja neurologi kokeiltu ja päätin että ilmeisesti tämä jää mysteeriksi jonka kanssa pitää vain elää.

 6. Moi!
  Mulla tuli sama kohtaus viime huhtikuussa. Alkoi ensin rintapenkissä ja jalkaprässissä, mutta oli ohimenevää. Sitten bulgarialaisessa kyykyssä räjähti ja kipu kesti kaksi päivää. en mennyt lääkäriin, mutta selvittelin netistä ja saman ponnistuspäänsäryn bongasin. Hierojalle menin ja oli tosiaan niskahartiaseutu aivan jumissa. Kaksi akuuttikäyntiä helpotti ja olen siitä lähtien käynyt 3-4vkon välein hierojalla.. Nyt kesällä käynti venyi ja aloin jo tuntea taas joissain liikkeissä samaa kaikua tulevasta päänsärystä. Eikun hierojalle taas. Näyttää siltä, kun on kerran altistunut tolle, särky palaa todella paljon helpommin. Nyky sen onneksi tunnistan. Eli tästä lähin pyrin pitämään mahd hyvää huolta kehonhuollosta ja käymään hierojalta tiuhaan. Kallista on, mutta mieluummin se, kuin joku peruuttamaton vakava tila joka estää treenaamisen. Päästä kun on kyse, ei parane leikkiä!

  Tsemppiä ja toivotaan ettei sama sulla toistu!

 7. Voih! =/ Voin migreenistä kärsivänä elävästi kuvitellä kivun. Ei kiva!
  Mika: Voisko kyse olla niskan seudulla olevasta välilevyn pullistumasta, onko sitä sulettu pois? Nimim: Pullistumasta ja samasta vaivasta kärsivä!

  • Eipä ole tullut tuollainen mieleen itselle eikä myöskään lääkärit ole tuota maininneet. Mikä tuohon on hoitona?

  • Siihen on olemassa sellaiset ”jumppa”liikkeet. Sellaiset nytkytys liikkeet/taivutukset. Hankala kuvailla =D Itselle ne näytti ja opetti fysioterapeutti. Sama periaate kuin jos alaselässä on pullistuma ulospäin ja pitää tehdä taaksepäin taivutuksia että saataisiin pullistuma luiskahtaan takaisin.

 8. Huh, uskon että saattoi säikäyttää! Onneksi säikähdyksellä selvisit ja ei tosiaan ollut sen pahempaa.
  Btw, ihan mielettömän upea selkä! <3

 9. Heippa! Mulla on ollu ihan samaa ongelmaa jo vuoden ajan, jos meen yhtään huonosti nukkuneena salille, tai en oo juonu tai syöny kunnolla ennen treeniä niin heti iskee. Ja ei monesti lähe viikossakaan pois vaan tulee heti uudestaan. Mutta ei onneks oo mitään sen vakavampaa, taukojen pitäminen vaa kyllä aina ottaa päähän.

 10. moi! aattin kysyy kun eikös sulla oo sellaset lonsdalen treenikengät, ainakin muistelen jossain postauksessa nähneeni :) niin mistä niitä löytää? kun oon netinkin kolunnut läpi mutta tulee pelkästään miesten kenkiä :( haluisin niin sellaset tasapohjaset hyvät kyykkykengät :)

 11. Morjens! Minulla taisi olla tuo samainen ponnistuspäänsärky näin hiihtokauden alkajaisiksi. Rupesin kans miettimään että taitaa olla lihashuolto ajankohtaista. Täytynee mennä kunnon hierojalle ja alkaa venyttelemään.Minulle tuo kyseinen päänsärky oli ihan uutta, sain tästä sivusta vinkit miten jatkossa täytyy toimia että välttää kyseisen kivun. KIITOS!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 2
Tykkää jutusta